Het biografisch werk is een manier van kijken naar je leven. Je staat stil bij de gebeurtenissen, je neemt er afstand van, je denkt en je voelt. De afstand is soms nodig om je opnieuw te verbinden of te landen bij het gezonde stuk in jezelf. Een man vertelde me ooit dat hij alles bekijkt vanuit het helikopterperspectief. Het is een kwaliteit maar het feit dat hij hierin bleef hangen zorgde voor financiële problemen. Hoe maak ik zijn landingsbaan zichtbaar en aantrekkelijk genoeg zodat hij niet crasht omdat de brandstof op is?


Als biografisch coach probeer ik om je enthousiast te maken aan je klus. In een eerste gesprek vertrek ik van wat er nu aan de hand is, wat je beu bent en wil veranderen. We zoeken naar een vraag die hier een nieuwe dynamiek in brengt. Natuurlijk kan ik van alles bedenken en advies geven maar dit werkt niet. Doen wat bij je past zal je door zelfinzicht een duurzamere oplossing bieden. Stapsgewijs krijgen woorden of thema’s zoals het stellen van grenzen, dankbaarheid, eigen kracht, luchtigheid, vertrouwen… inhoud.
We zoomen in op gebeurtenissen in je levensloop die van betekenis zijn voor wat je in je huidige leven wil omvormen. We pakken hiervan de essentie met een woord waar voor jou kiemkracht in zit. Ik nodig je uit om stil te staan bij ‘hoe je de dingen doet die je doet’ in het dagdagelijks leven.


Een vrouw vertelde me dat ze het heerlijk vond om in haar kindertijd de prinses te spelen. Dan was ze mooi en voelde ze zich door anderen gezien. In haar huidige leven had zij enkel nog oog voor de zorg van haar kinderen. We merkten op dat ze zelf amper tijd nam om in de spiegel te kijken. Zij voelde de afstand van haar partner en werd hier heel angstig van. Het beeld van de prinses uit haar kindertijd was voor haar een metafoor om opening te vinden bij het gevoel van vrouwelijkheid, eigenwaarde en bestaansrecht.
Zij kreeg dus van mij volgende opdracht. Zij moest een dagcrème kopen die ze elke ochtend vóór de spiegel op haar gezicht zacht moest aanbrengen. En ik vroeg haar of ze het zag zitten om volgende sessie in een kleedje te komen… . Stap voor stap kwamen er nog oefeningen bij om met het gevoel van eigenwaarde en bestaansrecht te experimenteren. Door zelf in beweging te komen vond zij een weg om, naast haar wens een goede moeder te zijn, bewust in haar vrouwelijkheid te staan. Het voelde als een nieuw evenwicht wat zij ook uitstraalde. En ja ook dit, ze had niet meer het gevoel dat ze de aandacht van haar man krampachtig opeiste. ‘De prinses maakte de prins opnieuw voor haar wakker’, om bij weg te smelten…


Of het nu een dagcrème is, je huis opruimen, contact opnemen met de belastingen, een familiefeest overslaan, solliciteren voor een job, een vriend opzoeken,… de vraag is wat je kan ondernemen om verandering te brengen bij datgene waar je tegenaan loopt.
De vaardigheden heb je, het is een kwestie om ze (opnieuw) te belichten zodat je hiermee aan de slag gaat. Grijp je deze kans?